kiosken

Kiosken

 
 

“Lang traject komt tot goed einde”

Het verhaal achter de kiosken aan de Fahrenheitstraat

“Een kleine drie jaar duurde het en het ging niet zonder slag of stoot, maar het resultaat mag er zijn. Zaterdag 18 februari om 15:00 uur opent wethouder Boudewijn Revis drie kiosken aan de Fahrenheitstraat in Den Haag, gebouwd in de nieuwe Haagse Stijl.” De architecten van DAVL Studio vertellen over de hobbelige weg daarnaartoe en de trots van het team bij de ‘finish’.

Eén gezicht, veel belangen

“Begin 2014 werden we gevraagd een schets te maken van de herbouw van één kiosk aan de Fahrenheitstraat”, vertelt ir. Felipe Fernández Córdoba van DAVL Studio. “Als architecten kijken we naar de omgeving en we adviseerden dan ook om de twee andere kiosken aan de Fahrenheitstraat gelijktijdig aan te pakken. Om er één gezicht aan te geven. Een goede gedachte die niet eenvoudig in uitvoering bleek. Zoveel mensen, zoveel wensen, zoveel meningen.”

Een vroege visualisatie van de kiosk.

Bomen op de weg

In maart 2014 presenteerde DAVL Studio het eerste ontwerp, rekening houdend met de bomen op het plein. De kiosken hebben ronde vormen en zijn dwars op het straatprofiel geplaatst, zodat een variabele lengte en dus grootte mogelijk is. De welstandscommissie uit zich enthousiast. Dienst Stedenbouw is het eens: ronde kiosken, dwars op het straatprofiel, zijn het vertrekpunt. In december 2015 wordt de vergunning verleend. Om de benodigde financiën bijeen te kunnen brengen wordt de bouw uitgesteld van maart naar september 2016. DAVL Studio begeleidt het traject zorgvuldig.

Kiosken met karakter

“Er staan nu drie prachtige kiosken die opgaan in hun omgeving en afgewerkt zijn met mooie natuurlijke materialen: iroko hout, zink en hardsteen. De ruimtelijke opstelling zorgt meer dan ooit voor de beleving van een plein, van een ontmoetingsplek van Hagenaars. En hoewel de kiosken ogenschijnlijk hetzelfde zijn, heeft iedere kiosk zijn eigen identiteit, zijn eigen kleurrijke interieur”, aldus DAVL Studio.

Trots op het eindresultaat

“De weg was hobbelig, met vele vertragingen, allesbepalende bomen en een bezwaarprocedure als ongevraagd extraatje, maar het resultaat mag er zijn. De drie kiosken dienen als voorbeeld bij het herzien van zo’n 150 andere kiosken in de stad. Zo volgt nu een kiosk aan de Zuiderparklaan; het kent een vergelijkbaar ontwerp, een houten façade en een zinken dak.” Fernández Córdoba: “Wij zijn, net als de buurt, trots op dit eindresultaat. Wij wensen de kioskhouders alle succes op hun nieuwe plek.”